Recipe Frozen Cheesecake

Hi everyone! Looking for a Frozen Cheesecake to pair with your Frozen birthday party? 


This actually a Hawaiian Cheesecake, our family favourite cheesecake ever! Setiap kali birthday my family member dorang akan request cake nie..sedap dan xjemu... :) So here go the recipe of Frozen Cheesecake!

Cakes, Cheesecakes, Frozen, frozen birthday, Frozen Cheesecake, recipe, hawaiian cheesecake, simple chill cheesecake recipe,
Simple Frozen Cheesecake


The complicated about recipe ni, actually base dia kena pakai Indonesia Layer Cake..Malangnya iols sgt bz haritu xsempat nak buat layer cake. So layankan je pakai Digestive biskut.. Methodsnya amik Digestive biskut(dlm 10keping) then hancurkan. Pastu cairkan butter(150gm) tuang kt biskut..mampat2 kt dalam tray cake tu..sng sgt tao...pastu biarkn sejuk...


So topping cheese nya camne na wat..pon senang jugak...


Ingredients: 

500 gm cream cheese
180 gm sugar
500 gm whiping cream
14 gm  gelatine
56 gm cold water
8 rings pineapple (can) - dipotong dadu


Methods:

1. Pukul cream cheese and gula sampai. 
2. Masukkan whipping cream sedikit demi sedikit.
3. Masukkan gelatine yang telah dilarutkan dengan air tadi. * Cara larutkan gelatine adalah : sprinkle gelatine dalam air tadi. jgn tuang terus setempat nanti berketul. Atau yang paling mudah panaskan dalam microwave/ atas pan. Confirm larut.. kalo gelatine xlarut nnt cheesecake nampak berketul-ketul gelatine tu.
4. Masukkan nenas and pukul sebentar je.
5. Tuang adunan cheese dalam tray cake.
6. Wrapkan cake and biarkan semalaman dalam freezer. Bekukan ok.
7. Esokkan harinya boleh simpan di dalam chiller and boleh lah makan... :)


Cakes, Cheesecakes, Frozen, frozen birthday, Frozen Cheesecake, recipe, hawaiian cheesecake, simple chill cheesecake recipe,
Nampak tak nenas yang terkeluar tu? 


Inilah hasil kerja yang mudah dan cepat.. yang pastinya sedap..hihihi


Love.Hate.Wisdom 

Shamiera Osment

0 comment... add one now