[ VIRAL ] 3 Fingers Story that Made Malaysian Cried!

11:14:00

[ VIRAL ] 3 Fingers Story that Made Malaysian Cried! | Scrolling at the Facebook and found the story of a disable man who succeed in building his online platform with only his 3 fingers. And yes, he is disable and only his 3 fingers is working well.

Khairul Nizam is a founder of Jamumall.com that has been disable from kids but he took it as a challenge to change his life. 


khairul nizam, pengasas jamumall.com, jamumall.com, cerita pengasas jamumall.com, cerita OKU berjaya, khairul nizam 3 jari, 3 jari,



The Viral Story from Facebook Khairul Nizam.


                             

The video from his Facebook makes me inspired with him and I do felt if he can why we can't right? We should stop giving excuse to succeed.

So here is his words from his Facebook for us to think :


Diusia 30 .. dgn keadaan cacat .. aku betsyukur dgn kehidupan .. aku berjaya membina satu syarikat jamumall sdn bhd , dan membina platform jualan jamumall.com .., aku happy mampu beli ape ku nak , mampu makan yg mewah , mampu travel ke dubai , korea , japan, australia dan byk negara aku dan sampai.. yg paling best aku dpt sediakan rumah mewah utk keluarga , tanggung family dan bersedekah setiap hari ...

khairul nizam, pengasas jamumall.com, jamumall.com, cerita pengasas jamumall.com, cerita OKU berjaya, khairul nizam 3 jari, 3 jari,

Bukan nak riak ... tapi aku tau ramai sebenarnye org diluar sane nak jadi mcm aku , nak byk duit mcm aku , nk bahagiakan family mereka mcm aku .. tapiii adakah mereka sekuat aku??

Lihatlah aku ...

kehidupan aku dulu tak mcm ni. Bayangkan anda di dalam jasad aku.. makan perlu disuap , mandi perlu diuruskan , duduk perlu diangkat , dan tidor perlu dijaga , bukan mudah untuk aku meneruskan kehidupan seharian .

khairul nizam, pengasas jamumall.com, jamumall.com, cerita pengasas jamumall.com, cerita OKU berjaya, khairul nizam 3 jari, 3 jari,

Aku menanggung kehidupan ini bukan sehari , bukan tiga hari , bukan seminggu , bukan sebulan tetapi bertahun tahun !!! Ade ketika saya rasa sangat terkesan bile ade ketika bile sy haus , lapar , penat , takde org disisi .. tapi takkan aku nak mengharapkan mati??? Allah beri aku nyawa , nafas , sedikit kekuatan jari dan akal mesti ade sesuatu manfaat yg nak aku buat ..


Aku cube merenung dan mengimbas kehidupan ramai org diluar .. kalaulah aku di beri tubuh fizikal sempurna , boleh berjalan , berlari , melompat pasti akan aku gunakan sehabis baik untuk beri manfaat pada org lain ... 


Aku melihat ramai yg malas untuk ubah hidup sendiri  , ramai yg suke bg bermacam alasan bile bekerja, ramai yg cepat giveup bile ade cabaran !! 

khairul nizam, pengasas jamumall.com, jamumall.com, cerita pengasas jamumall.com, cerita OKU berjaya, khairul nizam 3 jari, 3 jari,


Ramai cube memilih untuk kerja senang , taknak susah , lebih memilih kehidupan susah tanpa usaha dengan kuat , sanggup berhenti kerja dan mengangur bertahun2 atas dasar ego boleh bergerak sendiri dan sanggup melihat keluarga dan org sekeliling susah, Paling terkesan nak bg duit mak dan ayah, family pun tak mampu ... Aku sedih !!! Terdetik keinginan aku untuk bantu mereka ... 


Jadi aku bangkit!!! Aku cuba buktikan pada masyarakat the best kehidupan adalah atas dasar bersyukur .. bersyukur dengan nikmat yg allah beri dan jangan sia2 kan , aku bangkit untuk beri manfaat pada org lain . Aku nak satu dunia nampak hanya 3 jari dan satu akal aku dpt melihat kegembiraan , senyuman ramai org2 disekeliling aku ..


Kini aku sedar .. untuk berjaya dlm kehidupan , pekerjaan , mahupun bisnes bukan mudah . Tetapi atas keinginan yg kuat , kasih syg yg hebat , keberanian yg tinggi , suka berlajar dan improve diri , dan juga seorang yg berkomitmen tinggi membawa aku ketahap sekarang ..



Dan semua value yg ade dlm diri aku akan aku bawakan kedalam semua team aku dan masyarakat untuk mereka bangkit , bersemangat , dan berjaya !!! 

Akhir kata ... kalau aku ada 3 jari dan akal mampu membina kehidupan sendiri dan kebahagiaan org sekeliling .. anda ade berapa jari untuk ubah kehidupan?? Usia semakin meningkat, jangan tunggu lagi.. kite je mampu ubah diri kita!!

Such an inspiration stories from a disable person, and it makes me feel shame that I still in my comfort zone doing the same old thing. 

Lets move forward everyone! 


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Proud Member

Proud Member